Voda pre život a proti životu - Ružička, M.
Súžitie človeka a vody. Zmeny a poruchy v režime vôd nad povrchom Zeme, v ovzduší. Najproblematickejšie územie Slovenska z hľadiska vody - Východoslovenská nížina (VSN). Úpravy vodného režimu a meliorácií VSN pomocou projektu Ekologická optimalizácia využívania Východoslovenskej nížiny (CPZV VSN). Výsledky projektu. Projekt Vodné dielo Gabčíkovo-Nagymaros a riešenie krajinnoekologických problémov. Realizácia projektov Vodárenskej nádrže Turček a Vodárenskej nádrže Klenovec. Krajinnoekologický plán - vypracovaný na základe metódy LANDEP a jeho vyhodnotenie.