Verejný záujem v doprave sa stále financuje bianko šekom - Sedlák, Miro
Zhoda štátu, regiónov aj dopravcov v tom, že autobusovú aj vlakovú osobnú dopravu treba dotovať z verejných financií. Kompenzácia strát. Slabina systému - nedostatočná adresnosť objednávok. Po prechode kompetencií sú objednávateľmi výkonov regionálnej autobusovej dopravy priamo samosprávne kraje. Potreba zlepšenia koordinácie spojov autobusovej a vlakovej dopravy. Príprava fiškálnej decentralizácie. Zmenu vo financovaní výkonov môže priniesť vstup Slovenska do EÚ.