Direktívne riešenia splodili neúspech - Jurová, Anna
Rómska populácia na Slovensku. Najstaršie správy o Rómoch na Slovensku. Postavenie Rómov v 17. storočí. Sťahovanie rómskych osád a ich koncentrácia na východe. Začiatok 50. rokov a aplikácia viacerých variantov asimilačnej politiky. Sociálna a etnická asimilácia v rokoch 1958-1970. Vývoj rómskej menšiny v duchu koncepcie spoločensko-kultúrnej integrácie Rómov s majoritnou spoločnosťou.