Alianční cena - Šafařík, Ladislav
Trendy integrácie organizácií, podnikov a vznik aliancií, partnerstiev. Podľa Lamberta, Stocka a Elramovej môžu teoreticky vzniknúť tri typy zúčastnených organizácií. Posúdenie možnosti využitia tretieho typu integrácie k tomu, aby firmy podieľajúce sa na tvorbe vybraného produktu dosiahli všetky uvedené potenciálne prínosy a maximalizovali svoj zisk. Pre súhrn firiem podieľajúcich sa na zhotovení konečného produktu je použitý pojem aliancie. Pre potreby odlíšenia od monopolnej ceny je použitý pojem aliančná cena. Rozdiel medzi monopolnou cenou a aliančnou cenou produktu.