Ekonomické faktory ovplyvňujúce vstup SR do EMÚ - Kuruc, Radko
Úsilie rýchleho naplnenia základných kritérií EMÚ po vstupe do EÚ môže destabilizovať ekonomiku a zabrániť ekonomickej konvergencii medzi novými a starými členmi EÚ. Každá krajina, ktorá vstúpi do EÚ, musí vstúpiť do EMÚ postupne v závislosti od možností. Prirodzený proces monetárnej integrácie môže byť tak vhodnou stratégiou vstupu SR do EMÚ. Nominálna a reálna konvergencia.