Vstup EÚ do novej vývojovej fázy - Šíbl, Drahoš
Európsky summit v Laekene v decembri 2001 bol dôležitým medzníkom rozširovania EÚ. Najvyšší predstavitelia členských krajín EÚ sa dohodli na Konvente, ktorý analyzuje inštitucionálne nedostatky EÚ a navrhuje štrukturálne zmeny tak, aby boli inštitúcie pripravené na prijatie 10 kandidátskych krajín v roku 2004. Slovenská republika ako spolutvorca budúcej podoby EÚ.