Historické otázky a súvislosti opcie a presídlenia československých občanov do Sovietskeho zväzu roku 1947 - Šmigeľ, Michal
Prvé povojnové roky po 2. svetovej vojne v Československu. Migrácia obyvateľstva po krajine. Presídlenia a transfery obyvateľstva. Opcia a presídlenie obyvateľov ČSR do ZSSR v roku 1947. Druhý československý opčný proces na základe Dohody z 10. júla 1946. Oficiálne rokovania so ZSSR. Návrh dohody o obojstrannom presídlení. Reemigrácia volynských Čechov do Československa. Opcia československých občanov ukrajinskej, ruskej a bieloruskej národnosti. Etnická skupina Rusínov východného Slovenska. Československé štátne orgány, politické organizácie a situácia na východnom Slovensku. Propagácia opcie a presídlenia do ZSSR. Slovenskí optanti a realita povonového ZSSR. Celkový a skutočný počet presídlených do ZSSR. Štruktúra optatnov podľa národnosti. Výsledky opcie a presídlenia do ZSSR.