K integrácii civilizačných procesov súčasnosti - Seiler, Vladimír
Medzinárodné integračné procesy meniace sociálny systém súčasného ľudstva. Technické, ekonomické, sociálne, politické a duchovné aspekty globálnych problémov. Pojem integrácia a charakteristický znak integračného vzťahu. Typy integračných vzťahov a procesov. Formy integračných vzťahov pre sociálny systém. Filozofické koncepcie, v ktorých pojem integrácia zaujíma kľúčové postavenie. Problematika sociálnej integrácie v 20. storočí. Proces integrácie krajín západnej Európy. Teórie o vývine spoločnosti determinovanej stupňami rozvoja techniky a technológie. Utváranie spoločenského systému ľudstva ako totality a fenomén spoločenskej produktivity práce. Priestorová štruktúra svetovej ekonomiky podľa A. Predöhla. Význam ekonomických vzťahov v integračných procesoch. Pochopenie fenoménu krízy v rôznych oblastiach života priemyselných spoločností 20. a 21. storočia.