Předpoklady pro sjednocení Evropy podle jedné filosofické diagnózy - Vaněk, Jiří
Filozof José Ortega y Gasset (1883 -1955) a jeho prozreteľný pohľad na európsku situáciu 20. storočia. Dvojaké postavenie štátu vo vzťahu k národu. Európska kultúrna identita.