Evoluce evropsko-amerických vztahů: od strategického spojení k vícedimenzionálnímu partnerství - Cihelková, Eva
Náčrt hlavních medzníkov rozvoja transatlantických vzťahov a zmeny kvality týchto väzieb. Hlavné faktory, ktoré ovplyvnili spoluprácu v danej etape vývoja vzťahov, a to ako v pozitívnom, tak negatívnom slova zmysle. Transatlantické vzťahy v období studenej vojny. Prehĺbenie európskej integrácie v 80. rokoch a postoj USA. Transatlantické vzťahy v nových globálnych podmienkach 90.rokov. Niektoré aspekty politického a ekonomického partnerstva EÚ a USA bezprostredne po 11. septembri 2001.