Dopytové funkcie a elasticita, ich význam a použitie pri skúmaní spotrebiteľského správania sa domácností - Mokrý, Vladimír
Problém elasticity a funkcií dopytu v podmienkach trhovej ekonomiky. Dôležitosť dopytových funkcií pri skúmaní dopytu obyvateľstva po spotrebných predmetoch a službách. Faktory, ktoré vplývajú na spotrebné výdavky obyvateľstva. Parciálne funkcie dopytu. Všeobecný vzorec na výpočet elastickosti v oblasti spotreby obyvateľstva. Klasifikácia spotrebných statkov. Vyjadrenie fukcií dopytu. Grafické znázornenie fukcií dopytu a ich ekonomická interpretácia. Charakteristika a výpočet priamej a krížovej cenovej elastickosti i cenovej elastickosti počítanej na základe príjmovej elastickosti. Resumé elasticít a ich ekonomická interpretácia. Zhrnutie skúmaných elastičností.