Významným faktorom rozvoja je človek - Vaňová, Anna
Marketing územia ako dôležitý nástroj plánovania a rozhodovania. Charakteristika marketingu územia. Čo prináša marketing územia. Konkurencia území. Formulácia vízie, poslania a cieľov rozvoja územia. Diskusia s verejnosťou. Problematika marketingu územia je aktuálna najmä v súvislosti so vstupom Slovenska do Európskej únie.