Znalostná ekonomika imperatívom rastu konkurenčnej výkonnosti ekonomiky SR - Baláž, Peter
Prechod základne priemyselnej konkurencieschopnosti vo svetovej ekonomike zo statického cenového súťaženia k dynamickému rastu firiem, ktoré prinášajú nové poznatky rýchlejšie ako ostatná konkurencia. Zavádzanie nových technológií, vplyv medzinárodného pohybu kapitálu, prednostne priamych zahraničných investícií. Vstupom Slovenska do EÚ dochádza k strate tradičných elementov nášho hospodárskeho postavenia. Alfou a omegou získania trvalej konkurencieschopnosti je produkcia vedomostí alebo produkcia založená na ich praktickom využití. Nevyhnutnosť prechodu od širokého spektra produkcie tovarov či poznatkov na koncentráciu do oblastí, v ktorých bude šanca uplatniť konkurenčnú výhodu. Index ľudského rozvoja v najvyspelejších a transformujúcich sa krajinách.