Vplyvy vstupu SR do EÚ na poľnohospodárstvo - Gavaľová, Viera
Poľnohospodárstvo Slovenska - najcitlivejšia kapitola v rámci predvstupových rokovaní, pohlcuje približne polovicu rozpočtu EÚ a potrebná je jeho reforma. Priame platby a ich dorovnanie v rámci V4 - slovenskí poľnohospodár dostane menej ako farmári okolitých pristupujúcich krajín. Príjmy SR pre pôdohospodárstvo a rozvoj vidieka v r. 2004-2006. Degresia priamych platieb - v r. 2013 by slovenskí farmári mali dostať tú istú výšku priamych platieb ako farmári v EÚ15. Prínosy a riziká pre poľnohospodárstvo po vstupe do EÚ.