Menové únie - minulosť, prítomnosť, budúcnosť - Gonda, Vladimír
Pohľad do histórie menových únií na európskom kontinente. Európska únia ako unikátny jav v súčasnosti. Vytvorenie menovej únie v Európe je jedným z veľkých experimentov konca 20. storočia. Projekt vytvorenia Hospodárskej a menovej únie nie je prijímaný jednoznačne - stúpenci EMU zdôrazňujú predovšetkým jej prínosy: zníženie transakčných nákladov, zníženie kurzovej neistoty, redukcia rizika špekulatívnych útokov, zamedzenie kompetitívnym devalváciám jednotlivých mien atď. Postoje odporcov projektu hospodárskej a menovej únie. Menové únie vo svete - súčasnosť a perspektívy.