Problémom je nezamestnanosť a rozpočtový deficit - Gáfrik, Jozef
Viedenský inštitút pre medzinárodné hospodárske porovnávanie (WIIW) vo svojej štúdii "Tranzitívne krajiny v predvečer rozšírenia EÚ" počíta, že hospodársky rast v nových štátoch Európske únie sa aj v najbližších rokoch bude zvyšovať. Významné faktory tohto vývoja. Vývoj produktivity práce v priemysle a vývoj rozpočtovej rovnováhy v štátoch SEV 1995-2003. Vysoká nezamestnanosť a jej príčiny.