Ústava a ústavnosť v slovenskom politickom systéme - Ondria, Peter
Vymedzenie politického systému ako sústavy formalizovaných inštitúcií, ktorých základom je ústava a zákony. Počiatky vývinu ústav v starovekom Grécku a vznik ústav v súčasnom zmysle. Vývoj ústavnosti v Slovenskom politickom systéme. Ústava ako základný zákon na vrchole právneho poriadku nášho štátu. Ústavné normy. Funkcie ústavy: integračná, ideologická, kultúrna. Princíp moderného konštitucionalizmu. Princíp demokracie. Ústavná úprava základných práv a slobôd. Princíp právneho štátu. Princíp republikánskeho parlamentarizmu.