Comparative analysis of the economic role of agriculture in the EU countries - Sojková, Zlata
Analýza postavenia poľnohospodárstva v rámci krajín rozšírenej Európskej únie. Postavenie poľnohospodárstva je charakterizované prostredníctvom ukazovateľov - podiel zamestnaných v poľnohospodárstve na celkovej zamestnanosti, podiel pridanej hodnoty vytvorenej v poľnohospodárstve na hrubom domácom produkte a prostredníctvom ukazovateľa vytvorenej pridanej hodnoty na poľnohospodárskeho pracovníka. Na základe uvedených ukazovateľov je konštruovaný "index ekonomickej dôležitosti poľnohospodárstva", podľa ktorého sú krajiny usporiadané. Metódou zhlukovej analýzy je tiež uskutočnená viacrozmerná klasifikácia krajín na tri skupiny podobnných si krajín z hľadiska dôležitosti poľnohospodárstva v ich národnom hospodárstve.