Zahraničná migrácia v Slovenskej republike : Súčasný stav a predpokladaný vývoj po vstupe krajiny do Európskej únie - Divinský, Boris
Vstup Slovenskej republiky do Európskej únie a očakávaný nárast zahraničnej migrácie do krajiny. Cudzojazyčné štúdie zaoberajúce sa problematikou zahraničnej migrácie. Nelegálna migrácia ekonomickej povahy a motivovaná politickými príčinami. Žiadatelia o azyl a utečenci a ich právne postavenie upravené medzinárodnými zmluvami a v SR zákonom o azyle ( č.480/2002 ). Cudzinci s povoleným pobytom prichádzajúci do krajiny za účelom zlúčenia rodiny, zamestnania, alebo podnikania. Predpokladaný vývoj zahraničnej migrácie do SR s narastajúcou tendeciou. Príčiny narastajúcej tendencie. Ekologická migrácia ako následok živelných pohrôm. Zabezpečenie východnej hranice SR v kontexte Schengenskej dohody (19.6.1990). Azylová problematika a Dublinský dohovor. Identifikačný systém Eurodac- centrálna databáza odtlačkov prstov nelegálnych migrantov a žiadateľov o azyl.Štrukturálne zmeny u cudzincov s povoleným pobytom v SR.