Zákaznícke centrá - cesta k zvyšovaniu kvality železničnej dopravy na Slovensku - Bieliková, Alžbeta
Požiadavky na konkurencieschopnosť železničnej dopravy. Aplikácia zásad manažérstva kvality. Opatrenia na zdokonalenie komunikácie so zákazníkmi v Železničnej spoločnosti, a.s. Proces tvorby zákazníckych centier na Slovensku. Orientácia služieb zákazníckych centier. Hlavným cieľom prevádzky zákazníckych centier je postupné zabezpečovanie informačných a doplnkových služieb pre zákazníkov tak, aby sa pri výbere dopravcu pre svoje cesty rozhodli pre Železničnú spoločnosť, a.s.