<The> Main characteristics of the transition to European Monetary Union - Hromý, Bruno
Krajiny EÚ sa postupne viac a viac zaväzovali ku plneniu cieľov solobodného obchodovania, voľného pohybu kapitálu a pevných výmenných kurzov - v dôsledku toho sa centralizácia menovej politiky na úrovni Únie zmenila na konečný a nepopierateľný dôkaz reálnosti jednotného európskeho trhu a európskej ekonomiky. Proces zjednocovania menových politík členských štátov, francúzsko-nemecký zápas o vplyv. Postoj ostatných členských štátov ku vstupu do EMU.