Rozvoj a bezpečnosť na prahu nového milénia - Kucer, Igor
Hodnotenie a bilancovanie s príchodom nového milénia. Spoločensko-politické pomery vo svete. Väčšina vojen dneška sú vojny medzi chudobnými. Každý krok, ktorý vedie k redukcii chudoby a k dosiahnutiu ekonomického rastu je krokom k prevencii konfliktov. Chudobné krajiny, práva menšinových skupín, choroby. Hlavný fenomén - globalizácia. Príležitosti a problémy, ktoré so sebou nesie. Význam "obnovenej" Európy. Zjednotená a stabilná Európa a Európska únia hrajú hlavnú rolu v medzinárodných vzťahoch.