Vplyv manažmentu zmien na manažérske kompetencie - Majtán, Miroslav
Manažment zmien spočíva v pripravenosti reakcie na vonkajšie i vnútorné podnety (pasívny aspekt) a v zameraní na voľbu predmetu (objektu) zmeny, t.j. jej prípravu realizácie a využitie (aktívny aspekt). Vytváranie nových organizácií a pochopenie ich podstaty. Príklad: Zmena klasickej organizácie na informačne založenú organizáciu. Zmeny v jednotlivých oblastiach. Výsledky štrukturálnych zmien. Motivácia k zmenám. Zmeny manažérskych kompetencií. Požiadavky, ktoré sú kladené na moderný manažment.