Náklady, prínosy a príležitosti pre EÚ, vyplývajúce z jej rozšírenia smerom na východ - Pupáková, Zuzana
Rozšírenie EÚ smerom na východ od základov zmení jej tvár. EÚ bude finančné prostriedky novým členom dávkovať iba postupne, podľa rastu príspevkov týchto krajín do rozpočtu únie. Únia navrhla kompenzácie, ktoré majú zabezpečiť, aby SR nemusela v prvých rokoch platiť do rozpočtu viac, ako z neho dostane. Návrh Európskej komisie na prechodné obdobie, počas ktorého by sa postupne zvyšovali priame platby. Ekonomické výhody pre EÚ po jej rozšírení na východ. Nevyhnutnosť reforiem existujúcich inštitúcií EÚ. Prínosy rozšírenia v rovine bezpečnosti, v rovine sociálnej a kultúrnej.