Bývalý socialistický blok ekonomicky expanduje - Schönwiesner, Roman
Po rozpade socialistického tábora vykazuje bývalý východný blok vysoké tempá hospodárskeho rastu. Osem krajín sa v máji 2004 stalo súčasťou Európskej únie, ďalšie do nej smerujú. Najvyššie, ale ťažko udržateľné tempá rastu vykazujú relatívne chudobné krajiny Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). Niektoré krajiny však po vstupe do EÚ v tempe reforiem poľavili. Výnimkou je len Slovensko, Česko a Estónsko. Pokrok kandidátov na členstvo v EÚ.