Tak snadné jako 10001, 2, 3 - Dee, Bill
ISO vyvíja tri normy, ktoré sú zamerané na prevenciu a riešenie sťažností, týkajúcich sa výrobkov a služieb. ISO 10001 - Pravidlá chovania. ISO 10002 - Vybavovanie sťažností. ISO 10003 - Externé riešenie sporov. Spoločne tvoria triádu smerníc pre komplexný systém riešenia sťažností. Môžu byť použité nezávisle alebo integrované do iných systémov, napr. do systému kvality podľa ISO 9001.