Menové únie v Európe a vo svete ako faktor stabilizácie - Gonda, Vladimír
Autori príspevku približujú menové únie, ktoré existovali v Európe už v 19. storočí. Pozornosť je venovaná najmä projektu Hospodárskej a menovej únie (EMU), výhodám zavedenia spoločnej európskej meny euro, ako aj názorom euroskeptikov opierajúcich sa o postuláty teórie optimálnej menovej oblasti a kritériá jej vymedzenia, ktoré zdôrazňujú absenciu adekvátnych trhových mechanizmov nahrádzajúcich stratu menových nástrojov v prípade vzniku asymetrického šoku. Ďalší vývoj v globalizujúcom sa svete zrejme povedie k formovaniu niekoľkých menových oblastí vo svete, vývoj v najbližších rokoch bude významne determinovaný práve rezultatívnosťou projektu EMU.