Teoretické prístupy k cyklickému vývoju ekonomiky - Lisý, Ján
Príspevok charakterizuje rôzne teoretické prístupy k príčinám cyklického vývoja ekonomiky. Stúpenci Keynesovej teórie vidia príčinu cyklického vývoja na strane agregátneho dopytu, monetaristi považujú za hlavnú príčinu zmeny v množstve peňazí v obehu. Podľa predstaviteľov modernej rakúskej školy je hlavnou príčinou cyklického vývoja nesprávne uskutočňovaná peňažno-úverová politika centrálnej banky. Teórie reálneho ekonomického cyklu považujú za hlavnú príčinu cyklického vývoja reálne faktory napr. šoky pri zavádzaní moderných technológií.