Labour market and agricultural population - Buchta, Stanislav
Analýza trhu práce za obdobie rokov 1999-2003 s osobitným zreteľom na poľnohospodársku populáciu vrátane tlaku poľnohospodárskych zamestnávateľov na obmedzovaníe stálych zamestnaneckých vzťahov a vzniku sezónnych, krátkodobých úväzkov. V poľnohospodárstve sa objavuje výrazný segment rotujúcich pracovníkov, ktorí cirkulujú medzi krátkodobým sezónnym zamestnaním a opätovnou evidenciou v nezamestnanosti. Analýza regionálnych priestorových agregácií s vysokým výskytom agrárnej nezamestnanosti. Poukázanie na pravidelné, sezónne zvýšené prítoky poľnohospodárskych pracovníkov do evidencie nezamestnanosti v priebehu roka. Identifikácia sociálnych rizík sezónnosti zamestnávania pracovníkov v poľnohospodárstve z hľadiska ich pracovnej a sociálnej ochrany a posunu k sociálnej marginalizácii tejto sociálnej skupiny.