Exportné clustery - príklad hodný nasledovania - Knapik, Peter
Exportné clustery - exportné aliancie - ich fungovanie je založené nie na súperení, ale na fungovaní spolupráce a dodržiavaní záväzkov. Definícia exportnej aliancie od M. Portera (2003). Exportný cluster ako fenomén novej ekonomiky. Exportný cluster ako základ rozvoja regiónov. Výhody vznikajúcich sietí a spolupráce firiem v rámci sietí. Využívanie služieb špecializovaných subjektov pri vzniku clusterov. Vznik a typ clusteru závisí od odvetvovej štruktúry štátu, stupňa ekonomickej otvorenosti a pružnosti firiem, od fungujúceho corporate governance a existujúcej organizačnej a manažérskej štruktúry firiem. Cluster vykazuje také isté vývojové fázy ako výrobok. Clustre rozvíjajú spoluprácu medzi sebou v danej krajine a dochádza k spolupráci medzi clustrami aj smerom do zahraničia - EÚ má pre túto oblasť aj programy podpory.