Západná Sahara - politické a medzinárodnoprávne aspekty neukončenej dekolonizácie - Voderadský, Ján
Otázka Západnej Sahary ako dlhotrvajúci spor riešený Bezpečnostnou radou OSN. Púštne teritórium medzi Marokom a Mauritániou pod koloniálnou správou Španielska. Zlyhanie dekolonizácie. Snahy OSN o riešenie konfliktu: mierový plán a Bakerov plán. Postoje zainteresovaných krajín a medzinárodných organizácií ku konfliktu.Rozchádzajúce sa názory jednotlivých členských krajín EÚ a postoj Európskeho parlamentu. Medzinárodná legalita verzus mocenská politika. Západná Sahara a Slovenská republika.