Pravoslaví, Rusko a domnělý střet civilizací - Tesař, Filip
Historický pohľad na západnú a východnú civilizáciu. Západné a východné kresťanstvo a ich geopolitický charakter.Ruský patronát nad malými pravoslávnymi národmi Balkánu a boj proti katolíctvu. Prejavy pravoslávnej tradície v zahraničnej politike.