Aplikácia modelu vektorovo autoregresívnych procesov na posúdenie vhodnosti menovej integrácie Slovenska - Benčík, Michal
Charakteristika vektorovo autoregresívnych procesov, niektorých aspektov ich modelovania a možností identifikácie takýchto modelov. Metóda tzv. ateoretických modelov. Odhad modelov, ktoré vychádzajú z vlastností údajov a nezohľadňujú ekonomickú teóriu, a použitie ich parametrov na výpočet štruktúrnych náhodných zložiek, ktoré sú ekonomicky interpretovateľné. Aplikácia tejto metódy na SR, Nemecko a eurozónu. Korelácie štruktúrnych náhodných zložiek medzi krajinami udávajú mieru symetrie reakcií týchto krajín na vonkajšie šoky.