Stratégia EÚ a cestovný ruch u nás - Gúčik, Marián
Členstvo Slovenska v EÚ možno spájať s rastom cestovného ruchu, s možnosťou expanzie na nové trhy a so zvýšeným tlakom na kvalitu služieb a produktivitu, ktorá zasiahne najmä malé a stredné podniky. Je nevyhnutné: koordinovať záujmy verejného a súkromného sektora v CR, zabezpečiť rast kvality ako faktora konkurencieschopnosti, vytvoriť podmienky pre udržateľný CR, rešpektovať nároky turistov na kvalitu a štruktúru poskytovaných služieb, optimalizovať prínos CR pre ekonomiku a spoločnosť. Nástrojom udržateľného CR v SR by sa mala stať jeho regionalizácia.