Trhové štruktúry, niektoré ich problémy a súvislosti - Tokárová, Mária
K všeobecne známym problémom pri určovaní typu trhovej štruktúry pre daný konkrétny trh alebo odvetvie patrí predovšetkým vymedzenie relevantného trhu. Relevantný trh sa všeobecne chápe ako priestorový (geografický) a časový súbeh ponuky a dopytu takých tovarov, ktoré sú na uspokojenie určitých potrieb z hľadiska užívateľa zhodné alebo vzájomne zastupiteľné. Základné východiská určovania trhových štruktúr a niektoré ich problémy. Shumpeterove hypotézy, vychádzajúce zo skutočnosti, že monopol má významnú trhovú silu a inovácie sú tým prostriedkom, prostredníctvom ktorým ju obnovuje. Inovačná aktivita sa všeobecne považuje za najintenzívnejšiu v štruktúre trhu. Súvislosti chápania vzťahu monopolov, technického monopolu a výkonnosti.