Japonské investície v strednej Európe - Ikemoto, Shuichi
Pre veľké japonské spoločnosti je Európa významný trh a krajiny SVE sú ideálnou lokalitou pre miestne výroby určené pre trh EÚ. Priame zahraničné investície z Japonska. Japonskí investori sa zameriavajú na výrobné sektory, najmä na automobilový a elektronický sektor. Po tom, ako Toyota investovala v Poľsku a ČR, veľa sesterských spoločností ju nasledovalo s investíciami do krajín SVE. Japonské PZI sa pravdepodobne presunú na východ v snahe dosiahnuť nižšie pracovné náklady.