Teoretické otázky reality nákladů mrtvé váhy v ekonomii - Kraft, Jiří
V súvislosti s existenciou monopolných firiem v ekonomike dochádza v protiklade s realitou dokonalej konkurencie k vzniku tzv nákladov mŕtvej váhy. Tieto náklady mŕtvej váhy znižujú spotrebiteľský prebytok a do určitej miery i prebytok výrobcu. Náklady "mŕtvej váhy" verzus vízia dokonalej konkurencie. Náklady "mŕtvej váhy" verzus fenomén nedokonalej konkurencie. Stupne cenovej diskriminácie v súvislosti s "nákladmi mŕtvej váhy". Fenomén W. Možné dôsledky fenoménu W, ktorý je možné považovať za jednu z príčin rastúceho zadlžovania obyvateľstva.