Ako nepotopiť vlastnú firmu - Veselá, Jitka
Návod, ako môže firma predísť krachu. Múdre pestovanie kvality vzťahu k zákazníkom. Premyslená starostlivosť firmy o vlastných zamestnancov. Nepodceňovanie prípravy budúcich šéfov. Nepodceňovanie venovania pozornosti personálnym otázkam. Stres - hrozba civilizácie. Stresový prejav na pracovisku - veľa v krátkom čase. Vzťah manažéra k podriadenému je úctou k človeku. Dôvera v manažéra je dôležitejšia ako fakty.