Obavy z konkurenčného tlaku nových členských krajín rastú - Schönwiesner, Roman
Obava z hrozby presunu výroby zo starých do nových členských krajín EÚ v strednej a východnej Európe. Odpor, hlavne Nemecka a Francúzska, proti návrhu EK na liberalizáciu poskytovania služieb v rámci jednotného vnútorného trhu EÚ. Snaha vyhnúť sa delokalizácii mimo EÚ - odchod firiem hlavne do Ázie. Tzv. pravidlo krajiny pôvodu pri smernici, ktorou chce Brusel uvoľniť sektor služieb.