Vývozné náhrady pri exporte poľnohospodárskych výrobkov zo SR do tretích krajín - Smreková, Marta
Obchodná bilancia SR je dlhodobo pasívna. Zvýšením vývozu agroproduktov by sa mohla obchodná bilancia pozitívne upraviť. Vývozné náhrady ako jeden z nástrojov, ktoré export agroproduktov do tretích krajín podporujú. Vzťahujú sa na tie vývozy, ktoré sa realizujú na základe udelených licencií a splnení príslušných kritérií. Vývoznou náhradou sa vyrovnáva rozdiel medzi vyššími vnútornými cenami agroproduktov v krajinách EÚ a cenami týchto produktov na svetovom trhu, čím sa má zabezpečiť konkurencieschopnosť výrobkov Spoločenstva s výrobkami na svetovom trhu. Podmienky a pravidlá pri poskytovaní vývozných náhrad. Vývozné náhrady z prostriedkov EÚ. Záujem krajín mimo Spoločenstva o naše výrobky. Možnosti zvýšenia podielu na exporte SR.