Importance of objective and formal adequacy for the indicators of enterprise financial health - Střeleček, František
Význam hodnotenia finančného zdravia podniku v českých podnikoch. Dobré finančné zdravie podniku je predovšetkým ako podmienka pre čerpanie niektorých štrukturálnych fondov EÚ. Modely finančného zdravia podniku boli vytvorené predovšetkým podľa vecného posúdenia ukazovateľov a diskriminačnej analýzy pre dobré a bankrotujúce podniky. Menej pozornosti bolo venované vplyvu jednotlivých ukazovateľov na celkovú hodnotu finančného zdravia podniku. Využitím zásad vecnej a formálnej adekvácie ukazovateľov, štandardizácie ukazovateľov a metód viackriteriálneho hodnotenia spolu s posudzovaním nezávislosti jednotlivých ukazovateľov je možné zlepšiť tvorbu ukazovateľov finančného zdravia a zaistiť jeho vyššiu objektívnosť.