Európsky päťboj - komunitárna stratégia rastu - Verhofstadt, Guy
Cieľ, do roku 2010 vybudovať z Európskej únie najvýkonnejšiu ekonomiku sveta, nebude splnený. V súčasnosti používaná otvorená koordinačná metóda znamené riziko, že sa stratí to, čo je pre európsky sociálny model špecifické. Variantou je komunitárna stratégia rastu, pozostávajúca z daňovej reformy, z konvergencie, z dobudovania vnútorného trhu, z masívnej podpory výskumu a vývoja a z nového politického riadenia, ktoré si tieto ciele vyžadujú.