Princípy a formy obchodného partnerstva z aspektu komunitárneho práva obchodných spoločností - Patakyová, Mária
Európske právo obchodných spoločností tvorí v súčasnosti štrukturovanú skupinu právnych noriem a rozhodnutí Európskeho súdneho dvora, ktorá sa zakladá na princípoch vyjadrených v primárnom zdroji komunitárneho práva - v zmluvách o založení Európskych spoločenstiev. Pre ďalší rozvoj pôsobenia obchodných spoločností pri zjednocovaní vnútorného trhu bolo potrebné harmonizovať, resp. aproximovať národné práva obchodných spoločností, a to harmonizáciou národných zákonov prostredníctvom smerníc a prijatím jednotnej legislatívy Spoločenstva vo forme právnych predpisov, ktorá nahradí alebo doplní národnú legislatívu. Doplnenie Zmluvy. Pramene sekundárneho komunitárneho práva obchodných spoločností. Základné poslanie legislatívnej činnosti v oblasti práva obchodných spoločností pri zjednocovaní vnútorného trhu EEC - vyváženie rozdielnych záujmov, ktoré sa stretávajú pri vzniku, existencii a zániku obchodných spoločností. Princíp publicity a ďalšie štandardné prostriedky ochrany v práve obchodných spoločností.