Methodological starting points of regional development analyses - Svatošová, Libuše
Pri hodnotení regionálneho rozvoja je nutné sledovať a analyzovať ukazovatele, ktoré charakterizujú regióny z hľadiska prírodných a geografických podmienok, ekonomickej situácie, ľudského potenciálu, sociálnej úrovne, životného prostredia a ďalších. Analyzované údaje tak predstavujú viacrozmerný štatistický súbor, v ktorom sledujeme veľké množstvo premenných, medzi ktorými môžu existovať vzájomné vzťahy. Príspevok sa zaoberá možnosťami využitia metód viacrozmernej analýzy údajov.