Nový trend v řízení prodeje - customizace založená na hodnotě vztahu se zákazníkem - Malach, Jakub
Customizácia predstavuje opakované riadené prispôsobovanie firemných procesov potrebám zákazníka. Jej cieľom je zvýšiť profitabilitu jednotlivých vzťahov so zákazníkom.. Efekty dobre navrhnutej customizácie. Customizácia predaja sa stáva v podmienkach masovej produkcie a vysokej konkurencie významným faktorom rastu lojality zákazníkov. Schopnosť firmy merať hodnotu vzťahu so zákazníkom je súčasťou funkčného CRM. Príklad uskutočnenia customizácie predaja. Každý obchodný zástupca je zodpovedný za zostavenie vlastného plánu customizácie predaja, preto je nutné zabezpečiť, aby plány stoviek obchodných zástupcov po celom svete boli nielen šité na mieru lokálnym zákazníkom, ale aj aby smerovali k dosiahnutiu celo-firemného predajného cieľa. Top-Down cieľ, Bottom-Up cieľ.