Spokojnosť zákazníka s predajom zájazdov v cestovnej kancelárii - Petrík, Ivan
Rastúci význam stabilného okruhu zákazníkov. Význam spokojnosti zákazníka v cestovnom ruchu. Roviny hodnotenia spokojnosti zákazníka. Materiál a metódy výskumu zacieleného na spokojnosť zákazníkov. Výsledky výskumu (dotazník, mystery shopping) uskutočneného v 18 mestách Slovenska. Hodnotenie spokojnosti zákazníkov ako faktor dlhodobej prosperity cestovnej kancelárie na konkurenčnom trhu.