James Edward Meade - Martincová, Marta, 1955-
James Edward Meade významná osobnosť neoliberalizmu v Anglicku a nositeľ Nobelovej ceny v roku 1977 za prácu pri rozvíjaní teórie medzinárodného obchodu. Jeho prínos pre rozvoj ekonomickej teórie, k rozpracovaniu modernej teórie hospodárskej politiky v podmienkach otvorenej ekonomiky, k teórii inflácie.