Kombinujte odmeny s aktívnym oddychom - Brezovský, Jozef
Bez kvalitných ľudí nemôže fungovať žiadny sektor hospodárstva a už vôbec nie obchod. Je veľa zákazníkov, ktorí vďaka kvalitným službám a prívetivému personálu navštevujú vybrané prevádzky. Hlavnou motiváciou pre väčšinu slovenských zamestnancov sú peniaze a často nerozumejú odmeňovaniu vo forme sociálnych, kultúrnych či športových výhod. Pre väčšinu ľudí je najdôležitejší fixný plat a nie bonusové položky. Vzdelávanie zamestnancov. Rigidita pracovnej sily. Miera rigidity je dôležitým ukazovateľom pre zahraničných investorov. Čím je nižšia, tým lepšie.