Obchod zamestnal najviac ľudí - Vladová, Anna
V podmienkach slovenskej ekonomiky má obchod silnú makroekonomickú pozíciu. Dynamizácia rastu zamestnanosti vo sfére obchodu po roku 2000. Úzko súvisela so vstupom nadnárodných obchodných spoločností na slovenský trh. Obchod vykompenzoval straty pracovných miest v ostatných odvetviach. Pozícia obchodu sa posilnila, ale neprejavila sa významnejším rastom miezd. Vstup obchodných reťazcov na trh a ich cenová politika prispeli k spomaleniu inflácie.