SOPK - ako národná vydávajúca a garančná asociácia pre karnet ATA - Francová, Zuzana, 1971-
V roku 1961 prijala rada pre colnú spoluprácu "Colný dohovor o karnete ATA pre dočasný dovoz tovaru". Obsahom dohovoru je vytvoriť pre väčšinu hlavných druhov tovarov, ktoré sú predmetom medzinárodného obchodu podmienky pre cirkuláciu v colnom režime s úplným oslobodením od cla a dovozných poplatkov po dobu maximálne jedného roka na medzinárodne unifikovaný colný doklad karnet ATA. Karnet ATA je použiteľný v 52 štátoch a jeho použitie sa neustále rozširuje.